Dostupni linkovi

Australija: Uzbuna zbog straha od povratnika iz Iraka i Sirije


Australija koja se zajedno s Amerikancima bori protiv pripadnika Islamske države u petak je podigla nivo uzbune zbog potencijalne terorističke prijetnje što je predstavljaju australski državljani koji su se vratili iz borbi u Iraku i u Siriji.

Samo mjesec dana nakon Londona i prvi put od 2003., službena Canberra podigla je nivo uzbune sa srednjeg na visoki stepen što znači da je, iako ne mora nužno biti neizbježan, "teroristički napad moguć". Najviši stepen uzbune izdaje se u slučaju neizbježnog ili realiziranog terorističkog napada.

-Službe sigurnosti i tajne službe evidentirale su sve veći broj Australaca koji djeluju unutar terorističkih grupa poput Islamske države, Džabhad al Nosre ili Al Kaide. Prijetnja koju oni predstavljaju povećana je još prije godinu dana - objavili su u saopćenju premijer Tony Abbott i državni odvjetnik George Brandis.

Dvije godine nakon što je u Brisbaneu organizirana policijska potraga i pošto su uhapšena dvojica muškaraca osumnjičena da rade za džihadiste, odluka o podizanju nivoa uzbune ne temelji se na "saznanju o specifičnom planu napada već na nizu elemenata koji ukazuju na povećanu mogućnost realizacije terorističkih napada u Australiji", stoji u saopćenju.

To konkretno znači da će sigurnost biti povećana u zračnim lukama, pomorskim lukama, vojnim bazama, u području oko vladinih zgrada i na mjestima na kojima se budu odvijali veliki javni događaji, kazao je Abbot na konferenciji za novinare.

AFP prenosi podatak prema kojemu se šezdesetak australskih državljana bori među džihadistima u Iraku i u Siriji, a stotinjak ih iz Australije aktivno podupire sunitske radikalne pokrete, prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG