Dostupni linkovi

Si Đinping i Putin se založili za jačanje saradnje


Kina i Rusija treba da ojačaju veze naspram porasta "spoljnih rizika", rekao je kineski predsednik Si Đinping u razgovoru sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Tadžikistanu, prenose danas kineski državni mediji.

Dvojica državnika su se sastali, četvrti put ove godine, juče u Dušanbeu, glavnom gradu te bivše sovjetske republlike povodom samita Šangajske organizacije za saradnju, navela je agencija Sinhua.

Ta organizacija pored Rusije i Kine okuplja još četiri azijske zemlje - Tadžikistan, Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan.

Ekonomsko približavanje Moskve i Pekinga pojačalo se ove godine s velikim ugovorima u oblasti enegetike, u vreme kada se dve zemlje suočavaju sa napetom geopolitičkom situacijom - ukrajinska kriza za Rusiju, a teritorijalni sporovi u Istočnom i Južnom kineskom moru za Kinu.

Dve zemlje treba da "poboljšaju uzajamnu podršku, da se više otvore jedna prema drugoj i da pruže jedna drugoj ruku da se uzajamno pomognu" da bi se zajedno suprotstavili spoljnim rizicima i izazovima i ojačali svoj razvoj, rekao je Si Đinping tokom susreta, prenosi Sinhua.

Rusija i Kina u maju su, posle deset godina dugih pregvora, sklopili veliki ugovor o isporuci ruskog gasa Kini u vrednosti od 400 milijardi dolara u periodu od 30 godina.

Rusija, u napetim odnosima sa Zapadom posle pripajanja Krima i krize u Ukrajini, pokušava da svoj izvoz energenata preusmeri na Aziju.

Putin je, kako je navela Sinhua, rekao da je regionalna i međunarodna situacija "nestabilna" i izrazio želju da dve sile nastave da napreduju na važnim naftnim i gasnim projektima, ali takođe u sferi nuklearne energije.

Putin je pre nedelju dana u istočnom Sibiru pokrenuo ambiciozan projekat izgradnje gasovoda "Snaga Sibira", dugog 4.000 kilometara između gasnih polja u Jakutiji i Japanskom moru do istočne kineske granice.

XS
SM
MD
LG