Dostupni linkovi

Obamin govor oborio cenu nafte


Cene nafte su pale, pod pritiskom slabe globalne tražnje i gomilanja zaliha, uprkos obećanju američkog predsednika Baraka Obame da će uništiti ekstremiste.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 14 centi na 91,53 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za oktobarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 98 dolara, odnosno četiri centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

Obama je poručio da će Sjedinjene Američke Države proširiti vojnu kampanju protiv boraca ekstremističke grupe Islamska država, napadajući ih iz vazduha "gde god se nalazili". Američki predsednik najavio je i da će SAD predvoditi široku koaliciju sa zadatkom da oslabi, a zatim i uništi Islamsku državu.

U Siriji je trogodišnji građanski rat između vlade i pobunjenika doveo do pada proizvodnje nafte sa 400.000 barela dnevno iz 2010. na oko 25.000 barela u januaru, navodi američka Administracija za informisanje o energetici.

XS
SM
MD
LG