Dostupni linkovi

Obama: SAD spremne za vazdušne udare u Siriji


Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je spreman da počne s vazdušnim udarima u Siriji protiv grupe “Islamska država” i rekao da će američke snage proširiti vazdušne napade koje već mjesec dana vode protiv ekstremista u Iraku.

"Neću oklijevati da djelujem protiv ‘Islamske države’ u Siriji kao u Iraku", izjavio je Obama u srijedu uveče u televizijskom obraćanju iz Bijele kuće.

Američke snage su od 8. avgusta izvele više od 150 vazdušnih udara u Iraku na položaje ekstremista koji su zauzeli velike dijelove teritorije na sjeveru Iraka i u Siriji.

"U saradnji sa iračkom vladom proširićemo naše akcije dalje od zaštite naših sunarodnika i humanitarnih misija i ciljaćemo ‘Islamsku državu’ da podržimo iračke snage u njihovoj ofanzivi", rekao je američki predsjednik.

On je, takođe, najavio da će poslati 475 dodatnih savjetnika da pomognu iračkim snagama i povećanje vojne pomoći sirijskoj opoziciji. Time se podiže na preko 1.500 ukupan broj američkih vojnih lica koji su poslati u Irak od ljetos.

XS
SM
MD
LG