Dostupni linkovi

Oružje sa hlorom korišćeno u Siriji


Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopštila je da ima naznaka da su u Siriji korišćenje toksične materije.

Tragovi, najvjerovatnije hlora, pronađeni su na teritorijama gdje su vođene velike borbe tokom građanskog rata na sjeveru države.

"Opisi, fizička svojstva, ponašanje gasa i znaci i simptomi koji proizilaze iz izlaganja istom, kao i reagovanje pacijenata na liječenje, navodi na zaključak da je u pitanju visoki stepen prisustva hlora, bilo čistog ili u smjesi", navodi se u saopštenju te Organizacije.

Izveštaji o upotrebi toksične hemijske materije u Siriji usledili na osnovu zaključaka misije upućene na lice mesta u cilju utvrđivanja činjenica, a na osnovu prijavljenih slučajeva u aprilu, mada je Organizacija primila "bujicu novih optužbi" i u avgustu ove godine, naveo je portparol te Organizacije Majkl Luhan i dodao da će nove prijave, tek, biti ispitane.

U inicijalnom izvještaj u junu navedeno je da "dokazi navode na vjerovanje"da je hlor korišćen u vojnim napadima u selima Talmanes , Al Tamana i Kafr Zeita u Siriji.

AFP navodi da istraga o upotrebi hlora usledila je pošto su Francuska i SAD optužili sirijske vladine snage da su koristile industrijske hemikalije u selu pod kontrolom pobunjenika.

Hjuman rajts voč je u maju saopštio da imaju "jake dokaze" da su, u aprilu ove godine, sirijski vojni helikopteri bacili bombe sa hlorom na istom pobunjeničkom selu koje je pomenuto u izveštaju OPCW, dodaje AP.

Sirija nije morala da prijavi uskladištene zalihe hlora - slabotoksičnu materiju koji se može smatrati hemijskim oružjem ukoliko se koristi u vojnom napadu, a zato što je hlor u širokoj upotrebi u komercijalne i domaće potrebe.

XS
SM
MD
LG