Dostupni linkovi

Srpska Skupština na Kosovu traži ostavke i nove lokalne izbore


Na petoj sjednici spske Skupštine Kosova koja je danas održana u Sjevernoj Mitrovici jednoglasno je zaključeno da je Briselski sporazum obavezujući samo za srpski narod, kao i da njegova implementacija znači iseljavanje Srba sa prostora Kosova.

Sa današnje sednice upućen je poziv svim gradonačelnicima, odbornicima i poslanicima koji su izabrani na kosovskim izborima da podnesu neopozive ostavke i na taj način daju svoj doprinos očuvanju države Srbije, kao i da prekinu svaki vid saradnje sa EULEX misijom, nevladinim i drugim organizacijama, koje se zalažu za potpunu nezavisnost Kosova.

Bivši poslanik u Skupštini Srbije dr Marko Jakšić kazao je da je Briselski sporazum temelj za nastavak gradnje albanske države na ovom prostoru, da izlazak na izbore Srbima nije doneo ništa dobro, kao i da se na Kosovu sprovodi „hrvatski recept“.

Poslanici srpske Skupštine su podržali podnošenje Inicijative za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti četiri odluke Vlade Republike Srbije od 10.09.2013. o raspuštanju SO Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok i pozvali Ustavni Sud Republike Srbije da što hitnije sprovede i okonča postupak ocene ustavnosti.

Od državnog vrha i institucija Republike Srbije zahteva se „raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu u opštinama gdje su odlukama Vlade Republike Srbije nelegalno raspuštene skupštine opština i obrazovani privremeni organi čime bi se omogućilo ponovno uspostavljanje lokalanih samouprava po zakonima i važećem Ustavu Republike Srbije i prekinulo bezvlašće i samovolja pojedinaca, koji su na privremene funkcije došli preko stranačkih organa i koji svoje pozicije podređuju ličnim i partijskim interesima“, zakljuceno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG