Dostupni linkovi

Merkel traži da se nove sankcije Rusiji primijene


Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropsku uniju da odmah primeni sankcije uvedene Rusiji zato što mirovni plan za istok Ukrajine još nije u potpunosti sproveden.

EU je odobrila uvođenje novih sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize, ali je precizirala da će sačekati nekoliko dana sa provodjenjem kaznenih mjera kako bi dala Moskvi vremena da nastavi mirovne napore.

Merkelova je u parlamentu istakla da je važno da mirovni plan koji su izradili Ukrajina i Rusija, bude sproveden i dodala da su "prekid vatre i oslobađanje zarobljenika samo dva od 12 tačaka" plana.

Ostale tačke uključuju povlačenje ruske vojske iz regiona i mogućnost da stanovnici Donjecka i Luganska sami odluče o budućem statusu tih regiona na istoku Ukrajine, dodala je nemačka kancelarka.

Merkelova je rekla da iako "nema 100 odsto prekida vatre, ali postoji poboljšanje" situacije na terenu, i ukazala na izostanak pune primene ostalih tačaka mirovnog plana.

U tom svetlu, "podržavamo da sankcije budu objavljene i nadam se da će odluka biti uskoro donijeta", rekla je Merkelova.

Usvojene sankcije stupaju na snagu tek kad budu objavljene u Službenom glasniku EU.

Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenici potpisali su u petak u Minsku sporazum o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG