Dostupni linkovi

Nedjelja ponosa od 22. do 28. septembra u Beogradu


Nedelja ponosa 2014. u Beogradu održaće se od 22. do 28. septembra, a za posljednji dan je zakazana i šetnja od zgrade Vlade Srbije do Skupštine grada, najavili su danas organizatori.

Član organizacionog odbora Parade Boban Stojanović izjavio je da je trasa šetnje izabrana sa željom da podsjete građane i institucije na prošlogodišnji protest, održan uveče, nekoliko sati nakon treće zabrane Prajda. Time je, kako je rečeno, "LGBT zajednica dokazala da Prajd može da prođe bez incidenata i da je odluka o zabrani političke prirode".

"Odlučili smo se za ovu trasu, jer ona za nas predstavlja malu pobjedu. Tema ovogodišnjeg Prajda biće ponos, zato što je LGBT zajednica ponosna na sve one stvari na koje su ponosni i svi drugi ljudi, ali su nama neke stvari nedostupne", kazao je Stojanović na konferenciji u Beogradu.

Član organizacionog odbora Marko Ilić istakao je da još nemaju sve potrebne dozvole - od Opštine Stari grad, JKP "Zelenilo", Sekretarijata za saobraćaj, iako su zahteve podnijeli još 2. jula, a rok za izdavanje je 30 dana.

"Nadam se da ćemo uskoro dobiti sve potrebne dozvole", naveo je Ilić.

Prajd je ove godine prvi put dobio finansijsku pomoć države u iznosu od 300.000 dinara, a poziv za šetnju uputili su i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, kao i ministarstvima.

Ovogodišnja Parada ponosa trebalo je da bude 31. maja, ali su je organizatori odložili zbog poplava u Srbiji.

XS
SM
MD
LG