Dostupni linkovi

Ubijen Palestinac na Zapadnoj obali


Izraelski vojnici ubili su rano jutros jednog Palestinca za vrijeme hapšenja na Zapadnoj obali, čemu su se palestinski demonstranti nasilno suprotstavili.

Direktor bolnice u Ramali Ahmad Betavi rekao je da je dvadesetdvogodišnji Esa Katri pogođen u grudi bojevom municijom i da je preminuo ubrzo nakon što je prenijet u bolnicu, javio je Associated press.

Izraelske snage ušle su u izbjeglički logor al-Amari kraj Ramale da uhapse operativca Hamasa, saopštila je armija. Desetine palestinskih demonstranata se tamo okupilo, paleći gume i bacajući kamenice na vojnike. Očevici u logoru su slično opisali taj incidadent.

"Glavni podstrekač je pokušao da baci eksplozivnu napravu na vojnike koji su otvorili vatru u znak odgovora", rekla je armija, ali nije ulazila u detalje. Samo je rečeno da je traženi operativac uhapšen u njegovom domu i da mu je oduzeta municija i nekoliko komada oružja, prenijeli su izraelski mediji.

Isti izvori dodaju da je hapšenja bilo ne samo u Ramali, već i u Kalandiji, Šukbi i Sairu kraj Vitlejema i da je uhapšeno ukupno sedmoro ljudi.

Dok je trajao rat od sedam sedmica između Izraela i palestinskih ekstremista u Gazi ovog ljeta Zapadna obala je uglavnom bila mirna. Međutim, demonstracije su izbijale s vremena na vrijeme i više Palestinaca je ubijeno u odvojenim incidentima.

XS
SM
MD
LG