Dostupni linkovi

Verbić: Trenutno zbog dugova u blokadi 105 škola


Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić rekao je danas da je u Srbiji trenutno u blokadi 105 škola i naglasio da to ministarstvo nema način da natera lokalne samuprave da izmire dugove škola.

"Te škole nisu na dobošu, jer niko neće prodati te škole, mi ne znamo šta to znači da škola bankrotira, ali u ovom trenutku one duguju oko 150, 160 miliona dinara za grejanje, struju, jubilarne nagrade", rekao je Verbić za televiziju "Pink".

On je objasnio da je te troškove škola trebalo da plaća lokalna samouprava, a da je obaveza resornog ministarstva redovno izmirivanje plata.

"Nema instrumenata da se nateraju lokalne samouprave da plate, jedino što može je da neke od troškova isplati država iz budžeta, ali to nije dobro rešenje", rekao je Verbić.

Dodao je da ministarstvo radi na međunarodnim projektima, kako bi škole dobile fasadu, odnosno bolju izolaciju, kako bi se smanjio utrošak energije.

Upitan o doktorskim studijama, Verbić je odgovorio da će se ubuduće one biti mnogo transparentije i da će na njima morati da bude "jedan obavezan recenzent iz inostranstva".

XS
SM
MD
LG