Dostupni linkovi

Evropska komora u Kini traži brže reforme


Vlada Kine treba da ubrza ekonomske reforme i smanji dominaciju državnih kompanija, ili se Kini može desiti ekonomsko usporovanje a možda i kriza, saopštila je danas tamošnja Evropska komora.

Izveštaj Komore se nadovezuje na upozorenja da Peking treba da otvori ekonomiju, sada pod dominacijom države, i da se ne služi regulacijom
za podsticanje rasta kineske industrije.

U isto vreme, u Kini se vodi niz antimonopolskih istraga čija su meta svetski proizvođači automobila i tehnologije. Zastupnici biznisa tvrde da se iza istrage krije nepošten tretman strane konkurencije.

Predsednik Evropske komore Jorg Vutke tvrdi da je pred Kinom "čitava nova era reformi" čiji je ritam, pod vladavinom predsednika Si Đinpinga, "previše spor i oprezan".

Državni plan za unapređenje ekonomije, najavljen 2013. godine, zalaže se za vechu produktivnost kroz otvaranje više sektora za privatnu i stranu konkurenciju.

Međutim, kako piše Asošiejted pres, Peking u isto vreme nastoji da stvori "nacionalne šampione" u industrijama kao što su automobilska, telekominikaciona i vazduhoplovna.

Politički analitičari tvrde da su najambicioznije reforme možda ukočene otporom državnih privrednika i njihovih saveznika u vladajuchoj Komunističkoj partiji Kine.

XS
SM
MD
LG