Dostupni linkovi

Poroše:Više NATO članica poslaće vojnu pomoć Ukrajini


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da se Kijev dogovorio sa više zemalja koje su članice NATO o direktnoj isporuci oružja Ukrajini, prenosi Rojters pozivajući se na RIA Novosti.

"Sporazum je postignut sa serijom NATO članica o direktnoj isporuci modernog naoružanja što će nam pomoći da se zaštitimo i pobijedimo" rekao je Porošenko pream navodima RIA nonosti.

Porošenko je danas u Marupolju gdje je obećao da će sve učiniti za mirovni proces i mirno okončanje krize, ali da ni pedalj ukrajinske zemlje neće dati nikome.

Jedan od Porošenkovih savjetnika reako je u nedjelju u Kijevu da je na NATO summitu u Velsu dogovorena isporuka oružja i vojnih savjetnika iz pet država članica NATO-a, ali je četri od pet država brzo demantovalo da je takav sporazum postignut.

Zvaničnici Evropske unije ponovo razgovaraju o uvođenju novih sankcija Moskvi, nakon što se tokom dana nisu u potpunosti usaglasili o novim merama po tom pitanju.

Šef švajcarske diplomatije i predsjedavajući OEBS Didije Burkhalter rekao je da je spreman da pomogne organizaciju direktnih razgovora između ruskog i ukrajinskog predsjednika Vladimira Putina i Petra Porošenka, ukoliko nijedan od formata za rješavanje ukrajinske krize ne bude dovoljan.

"Švajcarska kao predsjedavajuća OEBS-a je spremna da pomogne", rekao je Burkhalter.

XS
SM
MD
LG