Dostupni linkovi

Josipović:Nikolić želi asimilariti Hrvate u Srbiji


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je danas kao "nekorektan potez" to što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao ćirilične udžbenike djeci koja izučavaju bunjevački govor.

Na pitanje novinara u Pazinu smatra li da je riječ o mogućnoj provokaciji, on je odgovorio da je "zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji".

"Taj potez nije korektan, i nadam se da će se ispraviti. S druge strane mislim da se ne smemo zaustaviti samo na tome da kritikujemo šta je u drugoj državi napravljeno, nego šta smo mi propustili i gdje je naš problem", rekao je Josipović.

On je podsjetio da je u nekoliko navrata specifično govorio o Bunjevcima zbog čega je kritkovan, jer je rekao da se "ne može silom nikoga natjerati da se oseća ovako ili onako".

"Mi smo nažalost kroz dugi niz godina imali jednu politiku koja je njih na neki način isključivala iz hrvatskog korpusa. Prema tome ne smijemo samo kritikovati vladu i vlast u Srbiji. To treba učiniti, ali treba sagledati gdje smo mi pogriješili", ocijenio je hrvatski predsjednik.

On je dodao da treba gledati "kako ljude koji se osjećaju Bunjevcima dobiti da se osjećaju i Hrvatima".

Početkom školske godine, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić donirao je učenicima u Subotici čitanke i gramatiku za učenje bunjevačkog govora.

Objašnjeno je da je riječ o njegovoj ličnoj donaciji.

XS
SM
MD
LG