Dostupni linkovi

Sirijski ratni avioni u napadu na Islamsku državu ubili 60 civila


Ratni avioni sirijske vlasti u napadu na položaje Islamske države ubili su najmnje 60 civila uključujući i desetinu djece u dva dana vazdušnih napada, saopštili su aktivisti.

Vojska predsjednika Bašara al Asada pojačala je zračnu kampanju posljednjih tri mjeseca protiv militanata iz Islamske države, koji kontrolišu trećinu sirijske teritorije, veliki dio pustinje na sjeveri i istoku zemlje.

Zračnim udarima je pogođeno više ciljeva Islamke države ali je takođe i pobijeno puno civila na teritoriji pod njihovom kontrolom.

Objavljni broj žrtava uključuje i 41 osobu tokom subotnjeg napada na pekaru koja se nalazi u uporištu Islamske države Rakua gradu na sjeveru, saopštila je Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Još 19 civila ubjeno je u istočnoj provinciji Deir el Zor, koja se graniči sa Irakom i koja je kao i Rakua provincija u potpunosti pod kontrolom militanata Islamske države.

Opservatorija, koja nadgleda situaciju na terenu sa izvorima na obje strane nije navela koliko je militanata ubjeno u zračnim napadima, ali je navedeno da je ranije objavljno da je u Rakua provinciji ubijeno najmnje 15 militanata.

Konfornatcije između militanata Islamske države i snaga Bašara la Asada eskalirale su naglo nakon što je IS postligla značajnu prednost u odnosu na iračku vladu u junu, kada su proglasili kalifat koji uključuje teritrorije Sirije i Iraka.

Od tada su pripadanici Islamske dražve ubili na stotine pripadnika sirijskih vojnih snaga i preuzeli tri vojne baze u provinciji Ragua.

XS
SM
MD
LG