Dostupni linkovi

HRW sumnja da su libijske oružane grupe počine zločine u Tripoliju


Organizacija za ljudska prava Human Right Watć (HRW )optužila je danas zaraćene oružane grupe u Libiji da su u prošlomjesečnim borbama za kontrolu nad aerodromom kod Tripolija počinile nezakonite akte koji bi se mogli izjednačiti sa "ratnim zločinima".

Komandanti naoružanih grupa iz priobalnog grada Misurate i planinskog grada Zintan, kao i njihovi saveznici, mogli bi biti "u prvom redu za dobijanje sankcije i međunarodno krivično gonjenje", navodi se u današnjem izveštaju HRW.

U dokumentu se navode napadi na stambene oblasti koji su tokom petosedmičnih borbi natjerali u izbjeglištvo više hiljada ljudi. Sukob se završio pobjedom islamističkih grupa iz Misurate, koje su preuzele kontrolu nad aerodromom i dobrim dijelom Tripolija, glavnog grada Libije.

Slaba libijska Vlada i državni paralment avakuisani su u istočni gard Tobruk da bi izbjegli nasilje naoružanih milicija.

Libija je potonula u haos nedugo posle svrgavanja i ubistva svog višedecenijskog vrhovnog vođe Moamera el Gadafija.

Zapad i susjedne države na Sjeveru Afrike plaše se da bi Libija mogla postati uništena država.

HRW je optužio naoružane grupe i za druga kršenja međunarodnog prava poslije okršaja, uključujući odmazdu nad civilima koji su podržavali njihove rivale.

XS
SM
MD
LG