Dostupni linkovi

Grčka uskoro izlazi iz recesije


Grčka će u trećem tromjesečju vjerovatno izaći iz recesije koja traje od 2008. godine, a Vlada je najavila i smanjenje poreza uvedenih na vrhuncu dužničke krize, što bi značilo da se dugogodišnja politika striktne budžetske štednje bliži kraju.

Grčki premijer, Antonis Samaras poručio je u svom godišnjem izvještaju o stanju u ekonomiji da bi u trećem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) konačno mogao zabilježiti rast, prenosi SEEbiz.

On nije naveo konkretnije procjene, međutim bio bi to prvi kvartalni rast od 2008. godine, kada je počela recesija koja je srezala vrijednost grčke ekonomije gotovo četvrtinu.

Nadu u to podržavaju podaci Eurostata, prema kojima je grčki BDP u drugom tromjesečju pao samo 0,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je najmanji pad ekonomije od trećeg kvartala 2008. godine.

U prvom tromjesečju BDP je pao 1,1 odsto, pa bi, ako u drugoj polovini godine ekonomija značajnije poraste, u cijeloj ovoj godini mogao zabilježiti rast u odnosu na prošlu godinu.

„Ovo je godina kada Grčka staje na sopstvene noge. Da, i dalje je ranjena, ali rane joj zacjeljuju i gleda u budućnost\", kazao je Samaras.

XS
SM
MD
LG