Dostupni linkovi

Liberman: Nemoguće dugotrajno primirje u Gazi


Šef izraelske diplomatije Izraela Avigdor Liberman izjavio je da ne veruje da je moguće postići dogovor o dugotrajnom prekidu vatre s Hamasom u pojasu Gaze.

„Ne mislim da možemo postići dogovoreni mehanizam o isplati plata u Gazi i jačanju Hamasa. Oni će nastaviti da proizvode i krijumčare oružje i kako ćemo onda zaustaviti njihovo jačanje? Svaki prekid vatre po mom mišljenju biće vremenski ograničen.“, rekao je Liberman novinarima u trenutku dok traje primirje proglašeno posle 50 dana sukoba Hamasa i izraelske vojske.

Liberman je rekao da se ne može dozvoliti da Hamas i dalje kontroliše Gazu, napomenuviši da se njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja premijera Benjamina Netanijahua, iako su pre početka vojne operacije u pojasu Gaze bili istomišljenici, pošto je Netanijahu, kako je rekao, izmenio svoje mišljenje.

Osvrćući se na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Liberman je rekao da on više nemas lgitimitet, s obzirom da više od 9 godina nije bilo izbora na palestinskim teritorijama.

„Bez izbora u Palestinskoj upravi ne možemo preduzeti nikakve dugoročne mere s Palestincima.“, rekao je Liberman, ocenivši da je Abas zainteresovan za rasturanje nove palestinske vlade jedinstva, imajući u vidu da je izraelska bezbednosna služba otkrila da opLibermanerativci Hamasa na Zapadnoj obali spremaju udar protiv njega.

XS
SM
MD
LG