Dostupni linkovi

Abas preti raskidom sa Hamasom


Palestinski predsednik Mahmud Abas zapretio je da raskidanjem sporazuma sa Hamasom ako taj pokret ne dozvoli vladi da adekvatno upravlja Pojasom Gaze.

On je to izjavio uoči razgovora u Kairu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahm al-Sisijem i ključnog obraćanja Arapskoj ligi skoro dve nedelje nakon što je posle prekida vatre okončan sukob Palestinaca sa Izraelom u Gazi koji je trajao 50 dana.

"Mi nećemno prihvatiti da se nastavi postojeća situacija sa Hamasom. Mi nećemo prihvatiti partnerstvo sa njima ako se u Gazi nastavi ovakva situacija u kojoj tom teritorijom upravlja vlada iz senke. Vlada nacionalnog konsenzusa ne može ništa da uradi na terenu", rekao je Abas u subotu uveče po dolasku u Kairo, prenosi AFP.

Prema sporazumu o pomirenju, koji je potpisan u aprilu, Palestinci su se dogovorili da formiraju prelaznu vladu zasnovanu na konsenzusu, u kojoj će biti tehnokrate, čime treba da bude okončano sedam godina postojanja dve suparničke vlade na Zapadnoj obali i u Gazi.

Cilj sporazuma o jedinstvu je da se okonča višegodišnje ogorčeno i povremeno krvavo suparništvo između islamističkog pokreta Hamas i suparničkog Fataha.

Nova vlada, čije je sedište u Ramali, preuzela je vlast 2. juna, a vlada Hamasa u Gazi se povukla istog dana.

Ali uprkos tome, Hamas je ostao de facto vlast u Gazi, a primena sporazuma o jedinstvu je odložena zbog izbijanja sukoba 8. jula.

XS
SM
MD
LG