Dostupni linkovi

Jemen: U borbama ubijeno 40 ljudi


U sukobima šiitskih pobunjenika i plemenskih grupa na sjeveru Jemena za dva dana je ubijeno 40 ljudi, izjavili su u subotu jemenski zvaničnici i plemenske vođe.

Zvaničnici su rekli da je u borbmaa u provinciji Al-Džavf ubijeno 18 pripadnika pobunjeničke grupe Huti i 22 pripadnika plemena koje je pomagala vojska i koji su u savezništvu sa strankom Islah bliskoj Muslimanskom bratstvu.

Pripadnici plemena uspjeli su da preuzmu kontrolu u oblasti na oko 175 kilometara istočno od Sane, rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Huti tri sedmice protestuju u prijestolnici tražeći smjenu vlade i ponovno uvođenje subvencija za gorivo.

Jemenski predsjednik Abed Rabo Mansur Hadi raspustio je vladu u utorak kako bi prekinuo sukob vlasti i Huta, ali to nije zaustavilo pobunu tog plemena sa sjevera Jemena.

Huti se tako zovu po svom duhovnom vođi, imamu Huseinu Badru Edinu el Hutiju, koji je predvodio ustanak 2004, a kasnije te godine je ubijen.

Huti su 2010. zvanično prekinuli pobunu protiv režima bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha. Poslije njegovog svrgavanja prije dve godine, to pleme se borilo prov ultrakonzervativnih islamista na sjeveru optužujući ih da svoja uporišta pretvaraju u legla ekstremizma.

XS
SM
MD
LG