Dostupni linkovi

Turski parlament izglasao povjerenje novoj vladi


Parlament Turske u subotu je velikom većinom izglasao povjerenje vladi novog turskog premijera Ahmeta Davutoglua, saopšteno je u Ankari.

Nova vlada sastavljena od osoba lojalnih turskom predsjedniku Radžepu Tajipu Erdoganu, dobila je 306 glasova povjerenja poslanika, dok je protiv bilo 133.

Davutogluova vlada nastaviće politiku koju Erdogan vodi od 2003. godine kada je došao na vlast. "Imena se mijenjaju, ali suština, misija, duh, ciljevi i ideali ostaju isti", rekao je nedavno Erdogan.

"Uz podršku koju smo dobili, obećavamo parlamentu i narodu da ćemo raditi i danju i noću", rekao je Davotuglu poslije glasanja.

Bivši ministar spoljnih poslova izjavio je da je cilj nove vlade formiranje "nove Turske" s novim Ustavom. Davutoglu je obećao oživljavanje mirovnog procesa, započetog 2012. godine, s kurdskim pobunjenicima iz Radničke partije Kurdistana (PKK) kako bi se okončao sukob u kojem je poginulo više od 40.000 osoba od 1984.

Novi premijer je rekao da Turska treba da postane jedna od deset najjačih privreda u svijetu kao i članica Evropske unije.

XS
SM
MD
LG