Dostupni linkovi

NASA: Asteroid u nedjelju uveče blizu Zemlje


Nedavno otkriveni asteroid dug oko 20 metara proći će u nedjelju uveče blizu Zemlje, saopštila je u petak uveče američka svemirska agencije NASA i dodala da to nebesko tijelo ne predstavlja opasnost za Planetu.

Asteroid nazvan 2014RC, otkriven 31. avgusta, proći će pored Zemlje sutra poslije 20 časova (18.18 GMT). Biće na oko 40.000 kilometara od Zemlje, što je jedna desetina od udaljenosti Zemlje i Mjeseca.

Biće i oko 36.000 kilometara od prvog prstena meteoroloških i satelita za komunikaciju koji nas okružuju.

"Asteroid ne predstavlja opasnot za Zemlju i satelite, već je jedinstvena prilika za naučnike koji će moći da ga vide", navodi se u saopštenju NASA-e i dodaje će to tijelo moći da će posmatra s teleskopa Pan-STARRS1 na Havajima.

Asteroidi ili planetoidi su mala čvrsta tijela u planetarnim sistemima. U poređenju s planetama i patuljastima planetama, manji su i najčešće nepravilnog oblika.

Većina asteroida u Sunčevom sistemu nalazi se u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Do sada ih je otkriveno više od 170.000, a više od 11.000 ih je dobilo vlastita imenu, pored kataloškog broja.

Procijenjuje se da bi ih u našem sistemu moglo biti nekoliko miliona.

XS
SM
MD
LG