Dostupni linkovi

Zenica: Čete za spasavanje napreduju prema odsječenim rudarima


Napori na spašavanju 34 zenička rudara zatočena u jami Raspotočje daju već prve rezultate, jer pripadnici četa za spašavanje i tehničkog tima koji rade u jamskim prostorijama dobro napreduju prema mjestu gdje se nalazi grupa rudara.

- Ekipe koje rade u jami napreduju bolje nego što smo očekivali i narednih nekoliko sati može se očekivati da će prvi rudari izaći napolje - saopćio je Esad Ćivić, direktror zeničkog Rudnika, u razgovoru sa članovima porodica, radnih kolega i predstavnicima nekoliko medijskih kuća.

Zeničkim rudarima u pomoć su stigle specijalizirane ekipe četa za spasavanje iz rudnika Breza, Kakanj i Đurđevik, koje će pomagati u izvlačenju rudara iz jame.

- Nama su se u ovom trenutku javili iz gotovo svih rudnika i ponudili svoju pomoć na čemu smo im zahvalni. Dobili smo podršku od svih nivoa vlasti, tako da očekujemo, ako ne bude neikh komplikacija, da će ljudi uskoro izaći uz jame - rekao je Ćivić.

Članovi porodica su telefonskom linijom razgovarali sa većim brojem rudara koji se nalaze u jami i koji su također poduzeli aktivnosti na uklanjanju materijala iz svog pravca. Najveći dio posla u spasavanju obavlja se ručno, jer je najveći dio postrojenja u ovom dijelu jame oštećen i onesposobljen za upotrebu.

Cijelo vrijeme dok traje borba za spašavanje rudara pored velikog jamskog izvoznog okna, preko kojeg se ulazi u jamske hodnike, dežuraju medicinski timovi hitne pomoći. Na odjelima zeničke Kantonalne bolnice takođe je sve spremno za eventualni prihvat rudara nakon izlaska iz jame.

U razgovoru ekipe Agencije FENA sa dr. Kasimom Spahićem, dežurnim ljekarom na Odjelu za urgentnu medicinu, i dr. Ibrahimom Cerom, dežurnim ljekarom na Odjelu hirurgije, rečeno je da su “svi bolnički resursi na raspolaganju i slučaju da treba pomoć većem broju pacijenata”.

XS
SM
MD
LG