Dostupni linkovi

Rusija protiv ulaska Ukrajine u NATO


Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao da se Moskva protivi ulasku Ukrajine u NATO i upozorio SAD da ne nameću svoju volju bivšim sovjetskim republikama.

U Velsu danas počinje dvodnevni samit šefova vlada i država Severnoatlantske alijanse, a najavljeno je da će lideri na marginama skupa razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Prema njegovim rečima, pokušaj da se okonča nesvrstani status Ukrajine "mogao bi da poremeti sve napore koje imaju za cilj pokretanje dijaloga radi obezbeđivanja nacionalne sigurnosti", prenela je agencija Rojters.

Lavrov je izjavio i da je Moskva spremna da preduzme "praktične korake" u cilju deeskalacije krize u Ukrajini, u skladu sa predlozima Vladimira Putina.

"Nadamo se da će predlozi Putina biti uzeti u obzir, posebno od strane zvaničnog Kijeva, kao i predstavnika Donjecka i Luganska", rekao je ruski ministar spoljnih poslova, a preneo Rojters.

Ponudivši saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ruski šef diplomatije je izjavio: "Spremni smo da zajedno sa OEBS-om preduzmemo praktične korake u cilju deeskalacije krize."

Putin je juče, nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, izneo je plan u sedam tačaka za rešenje oružanog sukoba u Ukrajini.

Prema tom planu, Putin je najpre naveo prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka, zatim povlačenje ukrajinskih snaga na razdaljinu sa koje ne može artiljerijom da se gadja po naseljima na jugoistoku zemlje, preneli su ruski mediji.

Sledeća faza bila bi uspostavljanje objektivne i potpune medjunarodne kontrole prekida vatre i praćenje stanja u bezbednosnoj zoni.

Kao četvrtu tačku Putin je naveo prekid dejstava ukrajinske vojne avijacije protiv civila i naselja.

Peto je razmena zarobljenika po sistemu "sve za sve" bez postavljanja posebnih uslova, a šesto uspostavljanje humanitarnih kridora za izbeglice i dostavljanje pomoći u Donbas.

Poslednjom, sedmom tačkom plana predvidjeno je direktno pristupanje ekipama za obnovu uništene i oštećene infrastrukture u Donbasu i obezbedjivanje pomoći za popravke.

XS
SM
MD
LG