Dostupni linkovi

Islamisti terorišu i Nigeriju


Nigerija je pretrpela dramatičan porast nasilja za koje se okrivljuje islamistička grupa ekstremista Boko Haram u kome ima više od 10.000 mrtvih.

Preko 650.000 je raseljeno, a nekoliko desetina hiljada je izbeglo u susedne države, u proteklih pet godina.

Na hiljade izbeglica beže sa severoistoka Nigerije u Kamerunu pošto su ekstremisti nastaviti da sprovode svoju novu strategiju stvaranja "islamskog kalifata", saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

“I na stotine Kamerunaca takođe napušta svoje domove od kada su nigerijski ekstremisti prošle nedelje počeli napade na sela u susednoj državi, rekla je“, portparol UNHCR-a Helen Kauks.

Više od 10.000 Nigerijaca je prešlo u Kamerun i Niger prošle nedelje i još 1.700 Kamerunaca je pobeglo iz svojih domova u blizini granice dalje ka unutrašnjosti.

Prema podacima UNHCR-a u Kamerunu su dom našli 39.000 nigerijskih izbeglica i u Niger još oko 50.000 Nigerijaca, dok se procenjuje da je 645.000 Nigerijaci interno raseljeno unutar same Nigerije "od strane islamskih pobunjenika".

Rojters navodi da su danas ekstremisti Boko Haram zauzeli nebranjeni grad na severoistoku Nigerije, bez ispaljenog metka.

XS
SM
MD
LG