Dostupni linkovi

Obama: Obezglavljivanje talaca neće zastrašiti SAD


Američki predsjednik Brack Obama je izjavio da ubistvo američkog novinara Steven Sotloffa "užasni čin nasilja" ali da će pravda stići militante Islamske države

Obama je upozorio: "Naš doseg je dug i pravda će biti zadovoljena."

"Amerikanci zaziru od njihovog varvarizma, nećemo biti zastrašeni, njihovi zastrašujuća djela samo će nas ujediniti", poručio je američki predsjednik na press konferenciji u Talinu, u Estoniji sa domaćinom Toomasom Hendrikom Ilvesom.

Obama izjavio je odsijecanje glave "strašni čin nasilja i da ne možemo ni zamisliti agoniju svakoga ko voli Stevena kako se osjeća sada. Naša zemlja tuguje s njima".

"Što god te ubice misle da će postići ubijanjem nevinih Amerikanaca poput Stevena, već su doživjeli neuspjeh", dodao je.

SAD su potvrdile da je snimak obezglavljivanja drugog američkig novinara u dvije sedmice Stevena Sotloffa, autentičan.Islamisti Islamske države sinoć su postvili video odrubljenja glave Sotloffu, kao čin odmazde protiv zračnih udara Amerike na njihove položaje u Iraku.

Prethodno su na identitačan način odrobili glavnu američkom novinaru Jamesu Foleyu, prošlog mjeseca.

Prema Obami Islamska je država ozbiljan prijetnja ne samo Iraku, već i cijelom regionu,i trebaće vremena, kako je reako, da se ta teroristička grupa razbije.

U međuvremenu, Velika Britanija je održala je sastanak svog hitnog Cobra odbora nakon prijetnje da će IS ubiti britanskog taoca koji je takođe prikazan u najnovijem videu.

Ministarstvo vanjskih poslova Britanije ipak je saopštilo da neće izdati nalog za vazdušne udare i da video sa njihovim taocem u rukama islamista neće promijeniti njihovu strategiju.

XS
SM
MD
LG