Dostupni linkovi

Militanti IS tvrde da su ubili još jednog novinara


Militanti Islamske države tvrde da su pogubili Stivena Sotlofa, 31-godišnjeg američkog novinara koji je nestao u Siriji u avgustu 2013. godine, javlja BBC.

Novinar je, kako se tvrdi, pogubljen na isti način kao i Džejms Foli pre nekoliko dana, a specijalizovani portal za praćenje situacije o džihadistima objavio je snimak pogubljenja.

Islamski militanti su najavili njegovo ubistvo pre mesec dana, kada je i postalo poznato da je otet, a nijedna informacija o njemu pre toga nije objavljivana.

Sotlof je samoinicijativno otišao u Siriju pre nekoliko godina, a izveštavao je sa teritorija koje su bile među najopasnijima. Svaki trag mu se izgubio u avgustu prošle godine, sve do snimka koji prikazuje ubistvo Džejmsa Folija, gde je naznačen kao sledeća žrtva Islamske države.

Bela kuća, za sada, nije potvrdila autentičnost snimka koji su objavili džihadisti. Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da će video snimak biti analiziran veoma pažljivo, ali nije izneo zvaničan stav američke administracije.

“Naše misli su sa porodicom gospodina Sotlofa. SAD je posvetila značajno vreme u pokušaju da spasi Sotlofa, a ja u ovom trenutku nisam u poziciji da potvrdim autentičnost snimka”, naveo je Ernest.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron istakao je da je ubistvo Sotlofa “odvratan čin”, a najavio je i da će izdati saopštenje.

XS
SM
MD
LG