Dostupni linkovi

Obamina posjeta Talinu indirektna poruka Moskvi


Američki predsjednik Barack Obama večerašnjim dolaskom u Talin na sastanak s liderima baltičkih članica NATO-a želi jasno poručiti Rusiji da ne dira Baltik, a Evropi da mu je važna te uoči summita Sjevernoatlantskog saveza pozvati sve članice da se ugledaju na malu Estoniju koja primjereno izdvaja za troškove obrane, prenose agencije.

Susretom u glavnome gradu Estonije u srijedu s tamošnjim predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom, njegovim latvijskim kolegom Andrisom Berzinsom i litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite, Barack Obama želi podsjetiti da baltičke zemlje od Zapada više nisu odijeljene Željeznom zavjesom Hladnoga rata.

U Evropi, ovisnoj o ruskome plinu, prevladava mišljenje da ruski predsjednik Vladimir Putin ne prijeti samo Ukrajini u koju je poslao svoje vojnike, već i NATO-u.

Od izbijanja ukrajinske krize Sjedinjene Države pojačale su svoje vojno prisustvo u regiji, podsjeća njemačka agencija DPA.

Odlaskom u Tallinn Obama kani Moskvi pokazati da postoje granice koje ne smije prijeći i da je odlučan braniti saveznike.

XS
SM
MD
LG