Dostupni linkovi

Velika Britanija zabranjuje povratak džihadistima


Britanski premijer Dejvid Kameron predložiće nove načine za borbu protiv džihadista britanskog porekla, a jedan od njih je zabrana povratka u zemlju.

Premijer je istakao da je zabrinut zbog mogućeg širenja uticaja paravojne formacije Islamska država na Veliku Britaniju, a kao jednu od mjera zaštite predvidio je zabranu povratka u državu Britanaca koji su se priključili borbama u Siriji i Iraku na strani džihadista.

Prema pisanju BBC-ja, u pripremi su novi zakoni kojima bi se blokirale putne isprave i izdavale privremene zabrane ljudima koji žele da se na Ostrvo vrate s Bliskog istoka.

S druge strane, liberaldemokrate nisu u potpunosti saglasne s takvim zakonskim aktima, upozoravajući da bi izopštavanje ljudi iz države bilo protivno međunarodnom zakonu.

Nakon ubistva američkog novinara Džejmsa Folija Kameron je naredio pojačanu kontrolu osoba muslimanske veroispovesti koje napuštaju Veliku Britaniju i putuju na Bliski istok.

Britanski premijer je takođe izjavio je da prisustvo ruskih trupa na ukrajinskoj teritoriji “nelegitimno i neprihvatljivo”.

“Izgleda da Rusija pokušava da natera Ukrajinu da odustane od svog demokratskog izbora pod prijetnjom puščene cijevi”, rekao je Kameron u parlamentu upozoravajući Moskvu da će njeni odnosi sa svijetom biti radikalno drugačiji ukoliko u budućnosti nastavi sa aktuelnom politikom prema Ukrajini.

XS
SM
MD
LG