Dostupni linkovi

Majke Beslana tužile Rusiju sudu u Strazburu


Nevladina oragnizacija koja predstavlja roditelje skoro 200 djece ubjene u školi u Beslanu prije 10 godina, objavaile su da su potražile pravdu pred sudom u Strazburu.

Aktivisti NVO "Majke Beslana" izjavile su za RSE na godišnjicu preuzimanja škole od otmičara što je dovelo do tragedije 2004 godine, da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu započeti saslušanja u njihovom slučaju protiv ruske vlade 14.oktobra.

1. septembra 2004 godine, islamistički pobunjenici uzeli su više od 1100 djece i nastavnika kao taoce, prvog dana školske godine tražeći povlačenje trupa iz susjedne republike Sjevernog Kavkaza, Čečenije.

Većina žrtava se ubjeni u eksploziji i pucnjava na kraju trećeg dana opsade, kada su ruske specijalne snage izvršile upad u školu.

Napad je pratio smrtosno bomabrdovanje na aerodromu i metro stranici, za šta su optužni militanti sa Sjevera Kavakaza, a nakon čega je uslijedilo ono što kritičari Kremlja zovu, prilika koju je Vladimir Putin iskoristio za ograničavanje političkih sloboda.

Grupa za ljudska prava Freedom House, 1. septembra je saopštila da su zabrinuti jer "Ruska Federacija odbija da provede otvorenu i javnu istragu" o tragediji u Beslanu.

XS
SM
MD
LG