Dostupni linkovi

Žestoki sukobi na Golanskoj visoravni


Žestoki sukobi sirijske vojske i pobunjenika izbili su danas na Golanskoj visoravni kraj same granice Izraela, javio je reporter France pressa.

To je veoma rijedak slučaj da su se sukobi toliko približili izraelskoj strani, koja pomno prati događaje u sirijskom dijelu Golana.

Sirijski vojnici i pobunjenici razmjenjuju vatru s položaja udaljenih samo 200 metara jedan od drugog, na jugozapadu sirijskog grada Kunetra i u sjevernom dijelu prolaza prema Izraelu.

Izraelska vojska je zatvorila pristup djelovima tom područja.

Izrael, koji ima veliki broj vojnika na Golanskoj visoravni, pomno prati događaje kako bi spriječio prelivanje sukoba ili moguće pokušaje ulaska na svoju teritoriju.

Izraelska vojska oborila je juče bespilotnu letjelicu koja je iz susjedne Sirije ušla u vazdušni prostor pod kontrolom Izraela.

Izrael je 1981. godine pripojio dio Golana koji je oteo u munjevitom ratu protiv arapskih susjeda 1967. godine, ali međunarodna zajednica ne priznaje tu aneksiju.

Golansku visoravan nadgledaju snage UN od 1974. godine kada je postignuto primirje između Izraela i Sirije, a te zemlje su zvanično i dalje u ratu.

Snage UN su u tampon-zoni dugačkoj 70 kilometara. Zbog sukoba koji su počeli prošle nedjelje, veliki deo mirovnih snaga je prošlog vikenda evakuisan.

Situacija na tom području se zaoštrila zbog građanskog rata u Siriji.

Golanska visoravan je plato na granici između Izraela, Libana, Jordana i Sirije.

XS
SM
MD
LG