Dostupni linkovi

Nastavlja se nasilje u Pakistanu


Nasilje u Islamabadu koje je izbilo ovoga vikenda zbog sukoba prosvjednika i pakistanske policije, nastavljeno je u ponedjeljak kada su prosvjednici upali u sjedište nacionalne televizije, javljaju agencije.

Prijenos uživo pokazao je kako je masa prosvjednika upala u zgradu televizije nakon što je provalila kroz glavna vrata. Nakon toga prestalo je emitiranje programa te televizije.

Drugi pakistanski mediji javljaju da je vojska pozvana u pomoć. Vojska se dosad nije umiješala u sukobe osim što je pozvala strane na smirivanje.

Prosvjednici naoružani štapovima i kamenjem uništavali su u ponedjeljak vladine zgrade nakon tjedana mirnih prosvjeda u kojima su zahtijevali ostavku premijera Nawaza Sharifa.

Prosvjednike su u Islamabad u dvije zasebne povorke prije nekoliko tjedana dovela dvojica oporbenih vođa - bivši igrač kriketa Imran Khan i klerik Tahir ul-Qadri, a u sukobima s policijom koji su izbili ovog vikenda poginule su tri osobe.

U ponedjeljak ujutro unatoč snažnoj kiši prosvjednici su potisnuli policiju nakon što su provalili vrata kompleksa u kojem su zgrade vlade kao i rezidencija Sharifa.

Iako je povremeno ispaljivala suzavac policija se tijekom jutra povlačila pred prosvjednicima i uglavnom bila suzdržana. Prosvjednici su na putu prema Sharifovoj rezidenciji palicama i štapovima uništavali vozila. Šef policije u Islamabadu i drugi visoki policijski dužnosnik lakše su ranjeni u sukobima, prenose mediji.

Sharif, koji je na vlast stigao prošle godine u prvoj demokratskoj tranziciji vlasti u Pakistanu, odbio je podnijeti ostavku. Vođe prosvjeda, koji su u međuvremenu povukli svoje zastupnike iz parlamenta, odbile su pozive na pregovore s vlastima i traže ostavku premijera.

XS
SM
MD
LG