Dostupni linkovi

Vučić: Albanski đaci dobijaju udžbenike


Albanski đaci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi dobiće u ponedeljak udžbenike na albanskom jeziku, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Učenici svih osnovnih i srednjih škola u Bjanovcu, Preševu i Medveđi su za ponedeljak, prvi dan nove školske godine, najavili obustavu nastave od 10 do 12 časova. Razlog je nedostatak udžbenika na maternjem jeziku.

Na to su se odlučili najviši predstavnici Albanaca u lokalnim samoupravama i direktori osnovnih i srednjih škola, u naknadnoj komunikaciji, nakon zajedničkog sastanka pre tri dana na kome su analizirali stanje u školama gde se nastava odvija na albanskom jeziku.

Predsednik SO Bujanovc Jonuz Musliu, jedan od učesnika ovog razgovora kaže da se na ovaj način šalje poruka vlastima u Beogradu koje su ponovo pogazile svoje obećanje da će na učenicima – Albancima na vreme pripremiti udžbenike za one predmete za koje nedostaju.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, stigla je međutim informacija da će ministar Srđan Verbić, prvog dana nove školske godine, od osam do 10 časova, osnovcima i Srbima i Albancima, u Bujanovcu deliti besplatne udžbenike.

XS
SM
MD
LG