Dostupni linkovi

U Mostaru potpisana deklaracija o nestalim osobama


Predstavnici BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije u Mostaru su danas potpisali Deklaraciju kojom, kako je naglašeno u više izlaganja zvanica, države preuzimaju odgovornost za sudbine nestalih iz ratova devedesetih godina u regionu.

Predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potpisali su Deklaraciju o ulozi države u adresiranju pitanja nestalih osoba, kao posljedica oružanog sukoba, kršenja ljudskih prava, što je zvanični naziv ovog dokumenta.

Zvaničnici međunarodnih organizacija, Međunarode komisije za nestale osobe, OSCE-a, UN-a nazvali su ovo historijskim danom. Rečeno je da je današnja Deklaracija važna u svjetskim okvirima zbog oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava, te se nadaju da će se i druge zemlje pridružiti Deklaraciji.

Rečeno je da se još oko 12. 000 lica u regionu vode kao nestala, pa je predstavnica porodica Ljiljana Alvir pozvala lidere da današnja Deklaracija ne ostane mrtvo slovo na papiru.

Predsjedatelj Predsjeništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da se neće odustati u potrebi za traženjem nestalih, te je ,podsjetivši na primjer masovne grobnice Tomašica, pozvao sve one koje imaju informacije o masovnim grobnicama da te podake iznesu, kako bi se prekinula šutnja o tim zločinima.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović Deklaraciju je nazvao važnim korakom u traganju za istinom u rješavanju sudbine svakog nestalog.

Predsjednik Crne Gore je rekao da iako se broj nestalih u toj zemlji mjeri desetinama, pitanje nestalih se doživljava kao prioritet te je izrazio spremnost na regionalnu kooperativnost.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao između ostalog da svaka žrtva zaslužuje nepristrasan odnos. Tu smo da poručimo da ćemo uložiti sve što možemo da se nađe svaki pojedinac, rekao je uz ostalo srbijanski pojedinac.

XS
SM
MD
LG