Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN danas o Kosovu


Savet bezbednosti UN večeras će razmotriti situaciju na Kosovu na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kojem je zatražio od kosovskih vlasti da do 2015. formiraju specijalni sud.

Na sednici će učestvovati ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a Kosovo predstavlja šef diplomatije Enver Hodžaj.

U redovnom izveštaju, generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od kosovskih vlasti da uz podršku EU do početka 2015. godine formiraju specijalni sud koji bi ispitao nalaze specijalnog istražnog tima EU o ratnim zločinima Oslobodilačke vojske Kosova tokom 1999. godine.

"Snažno pozivam vlasti na Kosovu kao i strukture EU za podršku, da osiguraju osnivanje specijalnog suda do početka 2015", navodi Ban Ki Mun u izveštaju koji obuhvata period od 16. aprila do 15. jula.

On je ocenio da je izveštaj specijalnog istražnog tima, pod vođstvom Klinta Vilijamsona, "od ključnog značaja za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, borbu protiv nekažnjivosti i borbu za to da počinioci snose odgovornost za svoja dela što je sve potrebno za jačanje pomirenja i isceljenja među zajednicama na Kosovu".

Generalni sekretar UN pozdravio je formiranje nove srpske vlade i održavanje parlamentarnih izbora na Kosova, ali i istakao da što pre treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

"Puna i dosledna implementacija Briselskog sporazuma treba da obezbedi kontekst za rešavanje drugih otvorenih pitanja kroz dijalog na najvišem nivou, uz posredovanje EU", poručio je on.

Dve strane su pokazale "snažnu privrženost" evropskim integracijama, što je uz aktivnu ulogu EU bilo presudno za početak procesa normalizacije odnosa, ocenjuje generalni sekretar UN.

XS
SM
MD
LG