Dostupni linkovi

Erdogan položio predsjedničku zakletvu


Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu kao 12. turski predsjednik na ceremoniji u parlamentu, čime je utvrdio poziciju najuticajniheg lidera u novijoj istoriji Turske.

"Kao predsjednik Republike, kunem se svojom čašću i ugledom pred velikim turskim narodom i pred istorijom da ću čuvati postojanje i nezavisnost ove države", rekao je Erdogan čitajući tekst zakletve.

Erdoganovi protivnici strahuju da će on prelaskom sa premijerske na predsjedničku funkciju i najavom jačanja predsjedničkih ovlaštenja učvrstiti autoritaran način vladanja.

U Službenom glasniku odmah potom je objavljeno da je Erdogan imenovao Ahmeta Davutoglua za vršioca dužnosti predsjednika vlade.

Davutoglu će nadgledati dosadašnju vladu dok Erdogan formalno ne zatraži od njega da formira svoj kabinet. Očekuje se da će sastav nove turske vlade biti poznat već sjutra.

Davutoglu, dosadašnji ministar vanjskih poslova, juče je izabran za predsednika vladajuće Stranke pravde i razvoja. On je izjavio da će zajedno sa Erdoganom upravljati Turskom i da neće biti nikakvih nesuglasica među njima.

XS
SM
MD
LG