Dostupni linkovi

Vučić: Važno da čuvamo stabilnost regiona


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu, da je važno da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu.

"Očekujem da dobro shvatimo koliko je bitna politička stabilnost za cio region, koliko je strašno važno da sačuvamo mir i svaku vrstu stabilnosti, da bilo kakva iskra nestabilnosti može da uništi budućnost cijelog regiona. I to moramo svi dobro da razumijemo", rekao je Vučić.

Pominjući krizna područja u svijetu, pre svega ukrajisko-ruski konflikt i krizu u Siriji i Iraku, Vučić je rekao da se plaši da cio svet "ide u lošem smjeru", ali istakao da je zadatak rukovodstva Srbije da "naš brod plovi mirno, bez velikih talasa i potresa", te da će dati sve od sebe da tako i bude.

"Za to nam je neophodna stabilnost na cijelom zapadnom Balkanu i zahvalan sam Angeli Merkel što ima potpuno istu želju kao mi", rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija reformama, koje su, primijetio je, teške, morati da dokaže Evropskoj uniji da ne traži njihovu milostinju ili da "Njemci rade za nas", već da je dovoljno da "sami radimo za sebe i svoju budućnost".

Vučić je razgovarao u Berlinu sa predsjedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom o daljoj saradnji dve države u svim aspektima i njihovoj evropskoj perspektivi.

Vučić i Bevanda su na marginama sastanka o Zapadnom Balkanu razmijenili stavove i o odnosima u regionu istakavši tom prilikom posebno značaj jačanja privredne i ekonomske saradnje.

Sagovornici su posebno iskazali želju da doprinesu stabilizaciji cijelog regiona. Razgovoru je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a jedna od tema je bila saradnja Srbije i BiH na evropskom putu, što je strateški cilj dvije države.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je cilj konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu prelazak iz situacije “jedni protiv drugih“ u “jedni sa drugima“.

XS
SM
MD
LG