Dostupni linkovi

Sarajevo: 19. godišnjica masakra kod Gradske tržnice


Građani Sarajeva i visoki državni zvaničnici danas su polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, obilježili 19. godišnjicu masakra u kojem je ubijeno 43 Sarajlija.

Minobacačka granata ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržincu 1995. godine.

Tog dana, teško je ranjeno 84 građana Sarajeva.

Među brojnim visokim zvaničnicima i delegacijama koje su položile cvijeće na spomen-obilježje ubijenim Sarajlijama bili su predstavnici državnih, federalnih, gradskih, općinskih vlasti i druge delegacije. Vijence su položile i delegacije Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, te predstavnici JP Tržnice pijace.

Vijenac je položio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, savjetnik Haris Bašić.

Pristunima se obratio Čedomir Lukić, ministar u Vladi Kantona Sarajevo, koji je kazao kako je važno obilježavati mjesta stradanja nedužno ubijenih Sarajlija tokom opsade grada koja je trajala od 1992. do 1995. godine.

"Sarajevo je svakodnevno bilo meta. Meta su bili civili, djeca koja su se igrala u parkovima. Tim svakondevnim teroriziranjem pokušali su ubiti život u ovom gradu. Danas se sjećamo naših ubijenih sugrađana. Sa ovog mjesta šaljemo poruku cijelom svijetu da ono što se desilo ovdje ne smijemo zaboraviti, a zločinci moraju biti kažnjeni", rekao je Lukić.

XS
SM
MD
LG