Dostupni linkovi

Deripaska za podgorički KAP traži pomoć od Merkel


Centralnoevropska aluminijumska kompanija CEAC, čiji je vlasnik ruski oligarh i donedavni vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Oleg Deripaska, pozvala je juče njemačku kancelarku Angelu Merkel da insistira od Crne Gore da poštuje "acquis communautaire", jedan je od najznačajnijih pravnih i političkih principa evropskih integracija,objavile su Dnevne novine.

"Kao jedne od najistaknutijih političkih lidera u Evropi, dužnost je kancelarke Angele Merkel da iskoristi priliku i na Samitu zemalja zapadnog Balkana insistira da Crna Gora prvo 'počisti svoju kuću i dovede je u red' prije nego što joj bude dozvoljeno da nastavi proces pridruživanja EU", kazali su iz CEAC-a.

U pismu njemačkoj kancelarki se navodi da je CEAC nezadovoljan jer im je Vlada Crne Gore nezakonito oduzela veoma važnu investiciju.

Njemačka kancelarka danas otganizuje Konferenciju šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o Zapadnom Balkanu, a CEAC želi da Merkelova crnogorksim zvaničnicima ukaže na problem KAP-a.

CEAC je do 8. jula prošle godine, kada je Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija pokrenuo stečajni postupak, upravljao Kombinatom aluminijuma.

Najveći dio dosadašnjih prigovora CEAC vezanih za stečajni postupak u KAP-u, pred domaćim pravosuđem, do sada, su uglavnom odbijani.

Na osnovu tužbe CEAC-a sud na Kipru je zabranio prodaju KAP-a , ali je u međuvremenu ovaj proivođač aluminijuma dobio novog vlasnika kompaniju Uniprom nikšićkog biznismena Veselina Pejovića.

XS
SM
MD
LG