Dostupni linkovi

UNS: Pronaći i kazniti napadače na Peščanik


Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da utvrde ko stoji iza novog hakerskog napada na sajt Peščanika.

Pristup sajtu Peščanika u toku prijepodneva je bio moguć, ali je umjesto svakog naslova teksta i rubrika na sajtu pisalo "Stop lažima".

Nakon nekog vremena, sajt je bio oboren i potpuno nedostupan, ali mu je rano popodne opet bilo moguće pristupiti.

"Sajt Peščanika je ponovo napadnut. Ovog puta, umjesto prostog ometanja pristupa sajtu, po prvi put je ugrožen sadržaj. Umjesto izbrisanih tekstova, napadači su ostavili političku poruku 'stop
lažima', označivši sebe kao apsolutne vlasnike i branioce istine", ukazuje UNS.

"Medij mora da bude zaštićen od ovakve vrste napada - ne tehnologijom, već razumijevanjem da se u civilizovanom društvu ne dira u slobodu javne riječi. Nijedan napad na Peščanik do danas nije
istražen. Tekstove do daljeg objavljujemo na društvenim mrežama",piše na Facebook stranici Peščanika.

UNS poziva policiju i Tužilaštvo da što pre otkriju ko su nalogodavci i izvršioci ovih napada i da izađu u javnost sa rezultatima istrage.

UNS, takođe, traži da policija i Tužilaštvo javno saopšte i rezultate istrage ranijih napada na sajt Peščanika, ali i na sve druge sajtove koji su bili napadani i obarani u poslednje vrijeme.

XS
SM
MD
LG