Dostupni linkovi

NATO planira baze na istoku Evrope


NATO planira da kao odgovor na rusku prijetnju postavi vojne baze u istočnoij Evropi, najavio je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen u razgovoru za britanski The Guradian.

Moramo da se suočimo sa činjenicom da nas Rusija ne doživljava kao partnera”, rekao je generalni sekretar ove organizacije i dodao da očekuje da će zvanična odluka o novim bazama biti donijeta na samitu NATO u Velsu sljedeće sedmice.

On je rekao da je odluka o razmještanju trupa na istok odgovor na prijetnju Rusije baltičkim članicama NATO, kao i na sve zategnutije odnose sa Moskvom zbog krize u Ukrajini.

Rasmusen je najavio modernizaciju i razvoj NATO snaga za brzi odgovor, za koje je rekao da će biti u stanju “veoma visoke borbene gotovosti” u znak odgovora na novu situaciju.

“Tim snagama je neophodno obezbijediti infrastrukturu, baze i štabove u zemljama domaćinima, tako da ćemo na kraju vidjeti mnogo vidljivije prisustvo NATO na istoku”, istakao je generalni sekretar.

Rasmusen je priznao da se neke članice NATO, među kojima su Njemačka, Španija, Slovačka i Italija, protive izgradnji stalnih postrojenja na istoku i najavio da će zbog toga nove baze formalno biti privremenog karaktera, ali uz vrlo česte rotacije trupa.

“Cilj je da se potencijalnom agresoru stavi do znanja da će ako samo pomisli da napadne partnersku državu imati protiv sebe ne samo vojsku te zemlje, nego trupe NATO”, rekao je on.

XS
SM
MD
LG