Dostupni linkovi

UN: I vlasti Damaska i IS počinili ratne zločine


Sirijske vlasti i pobunjenici iz grupe "Islamska država" počinili su ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u međusobnim sukobima, saopštili su danas istražioci UN.

Oni kažu da snage "Islamske države" na sjeveru Sirije vode kampanju širenja straha vršenjem amputacija, javnih pogubljenja i bičevanja.

Državne snage bacale su razorne bombe na civilna područja, od koji su neke, kako se vjeruje, u osam incidenata u aprilu sadržavale hemijski agens hlorin.

Istražioci u izvještaju na 45 stranica navode da su počinjena i druga djela ratnih zločina koja treba krivično procesuirati.

"Nasilje se prelilo preko granica Sirijske Arapske Republike, a ekstremizam potpaljuje povišenu brutalnost konflikta", navodi se u izvještaju objavljenom u Ženevi.

Smrtni slučajevi u sirijskim zatvorima su u porastu, a forenzička analiza 26.948 fotografija navodno snimljenih od 2011. do 2013. godine u državnim pritvornim centrima podržala je ranije zaključke o "sistematskom mučenju i smrti pritvorenika".

Ovo je osmi izvještaj komisije UN koja je osnovana prije tri godine. Dokument je zasnovan na 480 razgovora i dokumentovanim dokazima koje je sakupio tim UN radi krivičnog gonjenja u budućnosti.

Islamističke snage, koje su veoma aktivne i u susjednom Iraku u pokušaju da uspostave svoj kalifat, privukle su iskusne i ideološki motivisane strane borce i uspostavile kontrolu nad velikim područjima na sjeveru i istoku Sirije, naročito u oblasti Deir al Zor, koja je bogata naftom.

XS
SM
MD
LG