Dostupni linkovi

Kosovo: Ivanovićev advokat najavio prigovor na optužnicu


Oliver Ivanović i još četvorica optuženih za učešće u ratnim zločinima i teško ubistvo negirali su krivicu. Ivanoviću je pitvor produžen za još dva mjeseca.

U Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici danas je održano prvo ročište protiv Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića, oca Ilije i sina Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Jedan od okrivljenih optužen je za podsticanje na izvršenje ratnih zločina, aprila 1999. god. Također, optužen da je zajedno sa drugim okrivljenim podsticao na saizvršilaštvo u izvršenju krivičnih dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, februara 2000. god. Troje ostalih okrivljenih optuženo je za krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, februara 2000. god.

Nebojša Vlajić, advokat optuženog Olivera Ivanovića u izjavi za RSE je kazao da je današnje ročište bilo tehničkog karaktera radi pripreme za suđenje koje će najverovatnije uslediti. Potorica okrivljenih negirali su krivicu.

„Naravno da se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužbe.Kako se drugačije može izjasniti čovek koji sa time nema nikakve veze, niti može da ima. Jednostavno, mi od početka ističemo da su optužbe lažne i neosnovane. Odbrani je dat rok od 30 dana da podnese svoje prigovore na optužnicu i prigovore na dokaze kao i predloge svojih dokaza, i mi ćemo to svakako učiniti“, kazao je Vlajić. On je dodao da će sledeće ročište biti zakazano nakon isteka roka od 30 dana.

Oliver Ivanović je u januaru pozvan na saslušanje, a nakon ispitivanja, na nalog specijalnog tužioca je uhapšen, i od tada se nalazi u pritvoru.

Tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova podigao je 11. avgusta optužnicu protiv petoro okrivljenih pred Osnovnim sudom u Mitrovici.

Današnjem ročištu prisustvovala je rodbina optuženih, kao i direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić.

XS
SM
MD
LG