Dostupni linkovi

Etinger: EU treba da obezbedi gas Ukrajini


Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger izjavio je da zemlje Evropske unije (EU) treba da obezbede gas Ukrajini u slučaju da Rusija obustavi svoje isporuke toj zemlji, prenosi u utorak nemački list “Bild”.

"EU bi trebalo da obezedi gas Ukrajini u hitnom slučaju. Trenutno su gasometri pola puni, ali treba da se napune pre početka zime", rekao je Etinger u intervjuu za Bild uoči današnjeg sastanka u Minsku.

Evropski komesar u utorak učestvuje u Minsku na regionalnom samitu o ukrajinskoj krizi. Na sastanak se očekuju predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Etinger je rekao da Evropska komisije priprema analizu o opasnostima gasne krize u EU za predstojeći samit Unije u oktobru.

"Šest zemalja članica je potpuno zavisno od ruskog gasa, od kojih četiri direktno primaju gas bez prolaska kroz Ukrajinu. U slučaju da tranzit gasa ne može da se sprovede iz nekih razloga, onda bi Bugarska i Slovačka bile potpuno odsečene", rekao je Etinger.

Ruski Gasprom je 16. juna obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga u iznosu od 1,95 milijardi dolara, i uveo plaćanje unapred za gas.

XS
SM
MD
LG