Dostupni linkovi

Tepco osuđen da plati 365.000 evra porodici samoubice


Operater japanske nuklearne centrale u Fukušimi osuđen je da plati 49 miliona jena (365.000 evra) odštete porodici jedne osobe koja se ubila zbog loših životnih uslova posle nuklearne katastrofe pre tri godine, javili su u utorak svetski mediji.

Japanski sud je prvi put uvažio tužbu porodice žrtve, dok je operater Fukušime Tokio elektrik pauer (Tepco) naveo da su posledice nuklearne nesreće "samo jedan od brojnih razloga" koje su dovele do pogoršavanja mentalnog stanja žrtve.

Hamako Vatanabe (58) izvršila je samoubistvo tako što se polila benzinom i zapalila u julu 2011. godine. Ubila se posle povratka u svoj dom u Kavamiti, gradu udaljenom 40 kilometara od nuklearne centrale. Taj grad je evakuisan u aprilu posle nuklearne katastrofe u martu iste godine.

Tepco se danas "izvinio narodu zbog uznemiravanja" i izrazio saučešće porodici žrtve ali nije komentarisao presudu ni da li će podneti žalbu na odluku suda.

Suprug preminule i još tri rođaka podneli su tužbu tražeći 91,16 miliona jena (680.000 evra) odštete od operatera Fukušime.

Tepco je ranije platio odštetu drugoj porodici jedne osobe koja se ubila, ali putem vansudskog poravnanja, prenose danas japanski mediji.

XS
SM
MD
LG