Dostupni linkovi

SAD počele osmatračke letove u Siriji


Sjedinjene Američke Države počele su danas osmatračke letove nad Sirijom pošsto je to odobrio američki predsednik Barak Obama, rekli su zvaničnici.

Osmatrački letovi nad Sirijom mogli bi da utru put vazdušnim napadima na ekstremiste Islamske države, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Bela kuća je juče saopštila da Obama nije odobrio vojne akcije u Siriji. Za to su prvo neophodni dodatni obaveštajni podaci o ekstremistima i zvaničnici Pentagona predstavljaju predsedniku moguće opcije, među kojima su i vazdušni udari.

Jedan zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su Obaminoj administraciji potrebeni pouzdani obaveštajni podaci iz Sirije u čemu mogu pomoći osmatrački letovi.

Dvojica zvaničnika rekla su juče da je Obama odobrio letove, dok je jedan rekao da su oni počeli rano jutros.

SAD su pokrenule vazdušne napade protiv Islamske države u Iraku ranije ovog meseca, za šta je Obama kao obrazloženje naveo ugrožavanje američkog osoblja i humanitarnu krizu na severu te zemlje.

Obama se već dugo opire vojnoj akciji u Siriji kako se SAD ne bi upetljale u građanski rat, ali je izgleda došlo do promene stava pošto je Islamska država prošle nedelje objavila da je ubila američkog novinara Džejmsa Folija, navodi AP.

Islamska država je zapretila da će ubiti i druge Amerikance koje ekstremisti drže u Siriji.

Portparol Bele kuće rekao je juče da je Obama iskazao spremnost da naredi vojne akcije kada je nužno da se zaštite američki građani. "To je istinito bez obzira na međunarodne granice", dodao je on.

XS
SM
MD
LG