Dostupni linkovi

SAD: UAE tajno napali ekstremiste


Ujedinjeni Arapski Emirati su tajno, koristeći baze u Egiptu, izveli vazdušne napade na ekstremista u Libiji, saopštila su d neimenovani američki zvaničnici.

"Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su izveli te napade", izjavio je jedan od zvaničnika agenciji AFP, potvrđujući ranije pisanje "Njujork tajmsa".

Američki zvaničnici su naveli da SAD nisu u tome učestvovale, niti su pružile bilo kakvu vrstu pomoći za vazdušne udare.

Prema navodima "Njujork tajmsa", prvi napad odigrao se pre nedelju dana, a mete su bili položaji u Tripoliju koji su pod kontrolom ekstremista.

Drugi krug napada desio se u ranim jutarnjim satima u subotu, a na meti su se našla oprema za lansiranje rakta, vojna vozila i skladišta.

Neimenovani zvaničnici su naveli da su UAE obezbedili vojnu letelicu i letačko osoblje, a Kairo je ponudio svoje vazduhoplovne baze.

Ostalo je nejasno da li su i u kom obimu UAE i Egipat o ovom unapred obavestili Amerikance, navela je agencija AFP.

Nešto ranije, SAD i evropski saveznici osudili su "eskalaciju sukoba i nasilja" u Libiji i ocenili da bi mešanje spolja pogoršalo podeljenost u zemlji i usporilo proces političke tranzicije.

Vašington, Pariz, Berlin, Rim i London su u zajedničkom saopštenju pozvali sve strane u Libiji na neodložni prekid vatre i angažovanje na konstruktivnom demokratskom procesu.

Egipat je juče odbacio spekulacije medija da je učestvovao u vazdušnim napadima na islamiste na međunarpodnom aerodromu u prestonici Libije Tripoliju.

Libijski islamisti, koji su saopštili da su preuzeli kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Tripoliju, optužili su pre dva danaUAE i Egipat u umešanost u dva vazdušna udara protiv njihovih snaga u protekloj sedmici.

"Emirati i Egipat su umešani u tu kukavičku agresiju", rekao je portparol operacije "Libijska zora" Mohamed el Harijani. Portparol je rekao da su privremena libijska vlada i novi parlament zemlje saučesnici u vazdušnim napadima.

XS
SM
MD
LG