Dostupni linkovi

U Libiji dva parlamenta i dve vlade


Odlazeći saziv libijskog parlamenta glasao je danas da se prelezna vlada smeni i da se izabere nova koju bi uz podršku islamista predvodio univerzitetski profesor.

Time je dodatno produbljena politička kriza u Libiji koja sada ima dva saziva parlamenta i dve vlade.

Stari saziv parlamenta sastao se u Tripoliju, dok novoizabrani sastav parlamenta zaseda na istoku zemlje zbog sukoba u prestonici Tripoliju i drugom po veličini gadu Bengaziju.

Odlazeći saziv kojim dominiraju islamisti odbio je da prihvati vlast novog kojim dominiraju neislamisti, zato što mu nije formalno predao vlast.

Podele koje potresaju Libiju potiču ne samo od rivaliteta islamističkih i neislamističkih političkih struja, već i u podelama medju plemenima i regionima još od svrgavanja vodje Muamera Gadafija.

Političke sukobe prate i oružani - naoružane grupe se bore u Tripoliju zbog čega su hiljade žitelja pobegle iz grada. I Bengazi je pretvoren u bojno polje zbog sukoba islamističkih snaga i trupa odanih odmetnutom vojnom generalu koji se zakleo da će proterati ekstremiste.

Libijske televizije su javile da je parlement u kome dominiraju islamisti smenio prelaznu vladu Abdulaha al Tinija i glasala za izbor "vlade nacionalnog spasa" na čelu s univezitetskim profesorom Omarom al-Hasijem. Taj parlament je i ranije pokušao da smeni Al-Tinija, ali je ustavni sud taj potez proglasio neustavnim.

XS
SM
MD
LG