Dostupni linkovi

Iran će ubrzati naoružavanje Hamasa


Iran saopštio da planira "ubrzano naoružavanje" Palestinaca u znak odmazde za slanje izraelske špijunske bespilotne letjelice koja je u nedjelju oborena u Iranu.

"Ubrzaćemo naoružavanje Zapadne obale i sebi smo dali za pravo da odgovorimo na slanje bespilotne letjelice tipa 'Hermes' ", koja je oborena pošto se približila lokaciji za obogaćivanje uranijuma u Natancu", izjavio je komandant iranske Revolucionarne garde, Amir Ali Hadžizadeh.

Iran, koji ne priznaje državu Izrael, navodi da je posljednjih nekoliko sedmica obezbijedio palestinskim borcima Hamasa i Islamskog džihada tehnologiju za proizvodnju raketa kako bi iz pojasa Gaze gađali izraelske gradove.

Revolucionarna garda, elitna vojska iranskog islamskog režima, saopštila je juče da je oborila "špijunsku bespilotnu letjelicu cionističkog režima, jer je pokušala da se približi nuklearnoj zoni Natanca" u centralnom dijelu Irana.

Izraelska vojska nije željela da potvrdi ili demantuje vijest u izjavi za France press, tvrdeći da ne komentariše informacije iz medija.

Iranske vlasti navode da je oborena letjelica "nečujna" i da izbjegava radare. Iranska televizija je objavila snimak na kojem je, kako tvrdi, olupina malog oborenog bespilotnog aviona.

Natanc je glavno nuklearno postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Iranu. Na toj lokaciji se nalazi više od 16.000 centrifuga.

Izrael je u nekoliko navrata prijetio da će napasti iranska nuklearna postrojenja.

XS
SM
MD
LG