Dostupni linkovi

Bevanda: Berlin nije "Dejton 2"


Konferencija u Berlinu nije "Dejton 2" već skup na kom će se razmatrati evrointegracije Zapadnog Balkana, izjavio je predsjedavjući Vijeća ministra BIH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je izjavio da konferencija u četvrtak u Berlinu nije neka vrsta "Dejtona dva", već skup na kojem će se razmatrati evroatlantske integracije Zapadnog Balkana i regionalni projekti.

"Sasvim je normalno da će se o krupnim političkim temama u vezi sa BiH razgovarati, ali posle izbora. No, vrijeme ne stoji, a i svi događaji u svijetu upućuju na punu opravdanost ovoga što je Angela Merkel postavila kao inicijativu, a to je da u fokusu berlinskog skupa budu teme evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana, ali i zajednički projekti regiona", rekao je Bevanda za današnje sarajevsko "Oslobođenje".

On je istakao da je skup u Berlinu poziv na regionalnu stabilnost i saradnju, u svakom pogledu - bezbjednosnom, političkom i ekonomskom, dodavši da je to prilika da region, uz garancije bezbjednosti i saradnje, promoviše projekte koji vode ka dinamičnom ekonomskom oporavku.

Bevanda je najavio da su ti projekti tema skupa u Cavtatu, gdje će se danas popodne sastati premijeri BiH, Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

Predsedavajući Vijeća ministara BiH najavio je da će se prije konferencije u Berlinu, zakazane za 28. avgust, sastati i s premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

"Tako da ću zaokružiti konsultacije s kolegama - premijerima iz regiona", naveo je Bevanda.

XS
SM
MD
LG