Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica stradanja šest civila na Trgu heroja u Sarajevu


Na Trgu heroja u sarajevskoj Općini Novo Sarajevo danas je obilježena 22. godišnjica stradanja građana Sarajeva, šest civila, od kojih dvoje djece.

Cvijeće i vijence na mjestu pogibije položili su predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Općine Novo Sarajevo i Gradske uprave Sarajeva, te građani i prijatelji.

Tog 25. augusta 1992. godine poginuli su djeca Mirela Hožbo koja je imala pet godina i Mirza Hožbo koji je imao tri godine te Abid, Alma i Kimeta Rondić i Jelena Vasko.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica za Agenciju Fena je kazao da se tog dana u neboderu na Trgu heroja dogodila strašna porodična tragedija, kada je ubijeno pet članova jedne porodice i njihova komšinica.

Podsjetio je da su zločinci zapaljivom granatom zapalili stan na 17. spratu u kojem je stradalo dvoje djece te njihov dedo, nana i tetka i komšinica koja je došla da spasi djecu.

Grabovica je kazao da okupljanja osim odavanja počasti imaju cilj podsjetiti pravosuđa da za ovaj zločin, ali i mnoge druge još niko nije odgovarao.

Spomen-ploča u znak sjećanja na ovaj zločin postavljena je 2011. godine

XS
SM
MD
LG